Periodisk fastes, positive egenskaber.

Periodisk faste’s positive egenskaber

Jeg har her lavet et lille skriv om periodisk faste og den positive indflydelse det har for vores sundhed.
Faste har været benyttet i mange tusind år, og især i rituelle spirituelle sammenhænge eller religiøse.

Her gør vi den helt lav praksis, og gør os en forståelse for, hvorfor periodisk faste kan være givtig for vores krop.

Den periode jeg taler om, kan hedde 16:8 eller 18:6 eller 20:4, altså faste først og spisevinduet bagefter.

Noget af det første i vores faste der bliver taget fra er – Glykogendepoterne i kroppen, og derefter fedtdepoterne.
Når fedt konventer til energi er det en fantastisk energi brændsel til kroppen, men det kræver noget arbejde, at komme derhen.
Der skabes noget keton stof som er brændsel til vores hjerne, når der ikke er indtaget kulhydrater.
Det vil man også kunne lugte ved udåndingen, i større eller mindre grad, som acetone.

I selve faste vinduet stoppes der lagring af fedt, også fordi der ikke overspises af kulhydrat. Det er et enzym ved navn SIRUIN, der gør det arbejde, men det modvirker også aldring, at faste.

Under fasten er der et væksthormon der stiger – det hedder HGH og det giver en stor fordel, fordi det beskytter muskelvævet når Ghrelin stiger, som er vores sulthormon. Det er også det hormon der kan have svært ved at slå igennem når vi overspiser.

Samtidig gør fasten noget ved inflammation i kroppen – fordi kroppen får en ”pause” fra fødevare den skal forholde sig til, især vores bugspytkirtel der producerer insulin som er med til at transporter kulhydrat ind i cellerne.

Der er en vigtig ting at huske ved faste som lige så godt kan slås fast fra begyndelsen, det er at det på ingen måde, er lige meget hvad man indtager bagefter, i sit åbne spisevindue.


Der er 3 hormoner som er vigtige spillere når der fastes.... Er

 • -  Insulin

  Insulin resistens, er når bugspytkirtlen kommer til at producere mere insulin end hvad godt er, så blodet kommer til at svømme i sukker.
  Fasten giver den fornødne pause så celler og blod bliver tømt for sukker, og gør at selve cellens receptorer bliver naturligt følsomme igen.

 • -  HGH
  Human Growth Hormon, også kaldet, SOMATROPIN, bliver udskilt i vores hypofyse for lap. Det er også et af de hormoner som falder ved alderen, og det ses i fald ved muskelmasse og knoglemasse.
  Men ved faste øges vores egen produktion af HGH, hvor det frigives under vores søvn. Men det kræver den periodiske faste, og ved faste på omkring de 24 timer så øges HGH med 300%

  WOW sikken en gevinst.

- Ghrelin
Det er jo som skrevet før vores sulthormon, og det er med til at gøre vores fedtmasse mindre.
Det er Ghrelin der øger ACTH= enzymprodukt, som er med til at spalte vores mad.
Men den er også voldsomt udfordret når der leves en inflammatorisk livsstil altså en livsstil med masser af stegt mad, raffineret sukker, stivelse, brød, kartofler, kage, bøffer, kærgården OSV.
Det har en positiv indvirkning på vores kolesterol i forhold til HDL – LDL og triglycerider. Det er langt farligere at have et forhøjet triglycerid i blodet end kolesterol. Det kan måles hos lægen og bør MAX ligge på 2,2mmol/L
Ghrelin stimulere endvidere SUBSTANTIA NIGRA, som er en del af det bevægelseskontrollerende center i hjernen. Når dette center bliver beskadiget, er det sygdommen parkinsonisme der opstår.
Ved at Ghrelin stiger under den periodiske faste, er det med til at stimulere Myelinskederne i hjerne, som ellers kan være angrebet under sygdom som sklerose.

Under fasten er der et protein stof som stiger, BDNF. Dette proteinstof er med til at hjælpe nye neuroner på vej, som også kan virke antidepressivt.


Apoptose betyder programmeret celledød, og er en naturlig del i vores krop. Det bliver styrket under fasten, så de slidte celler hurtigere går til i stedet for at hænge i med halv vind.

Det kalder man også Autofagi. Altså når insulin i kroppen går ned, stiger glukagon og aktivere autofagi – programmeret celledød.
Så det der hæmmer autofagi, er glukose, insulin.

Altså, er der en kæmpe gevinst i at leve efter antiinflammatoriske principper, og periodisk faste så kroppen har mulighed for en selvhealing.

Herudover siges det at hvis du faster i op til 72 timer (OBS bør gøres under kontrolleret forhold, og aldrig alene) Så kan hele immunsystemet skiftes ud.

Så en stor opfodring til at sætte i gang, med den periodiske faste.